Stress är individuellt

20140809_130839.jpg
Text & Bild: Wordsofempa

Vad betyder stress

Enligt uppslagsverket Nationalencyklopedin betyder stress: tryck och spänning.  Uppslagsverket Wikipedia omnämns stress som: mentalt överansträngd.

Vad betyder ordet stress för dig? Förbrukas ordet stress?

Att uppleva stress är individuellt

Hos oss människor är stress något som är inbyggt i oss, alltså en överlevnadsinstinkt, en mekanism som vi har. Våra stressreaktionen har tidigare varit nödvändig för oss att överleva. Men idag överstimulerar vi detta dagligen genom att utsätta vår kropp för ständigt fysiskt påfrestning och psykiskt påfrestning.

Vår hjärna lurar oss

Det är inte bara verkliga hot som kan stressa, eftersom hjärnan inte kan skilja på ett riktigt hot eller ett som bara vi tänker oss. Därför kan vi bli stressade bara av att föreställa oss ett hot eller en svår situation som egentligen inte finns och som kanske aldrig kommer att inträffa. Kroppen reagerar ändå på hjärnans signaler.

Hur vi hanterar stress och reagerar på det är olika från person till person. Flyr vi ifrån situationer, kämpar vi i situationer eller fryser vi till? Hur ser vår individuella uppbyggnad ut till att reagera på en fysisk och psykisk påfrestning?

Idag pratar vi om stress som negativt. Men stress är också positivt för oss. Vi klarar av perioder av stress utan att ta skada. Stress kan göra att fokusen ökar, prestationen ökar och extra krafter till en uppgift eller utmaning. På jobbet eller privatlivet. En situation kan uppfattas som stressande för någon eller uppfattas som trevlig för en annan. Hur vi hanterar stress är individuellt, beror på vad vi har varit med om tidigare i livet, hur vi fungerar och vilken personlighetstyp vi är.

Endel känner en stark press när det blir för mycket att göra på arbetet eller i skolan. Även i privatlivet med vänner och familj kan en del uppleva sociala krav som känns svåra att leva upp till. Mest stressande är krävande situationer som vi har liten kontroll över, som inte går att påverka och som vi kan känna oss ensamma om för att hantera. Vi kan också bli stressad av att inte ha tillräckligt många och meningsfulla uppgifter eller utmaningar i sitt liv.

Vi styr vår egna stress

Idag har vi sprängt våra egna gränser till när vår arbetsdag börjar och slutar. Ständigt uppkopplad och tillgänglig överallt. Är det möjligt att jobba nästan dygnet runt? Att ha lika hög hastighet hela tiden? Vår kropp och vårt inre system är inte byggt för det. Kortsiktigt klarar vi. Däremot långsiktigt så blir vi sjuka. Det långvariga stressen är farligast för oss. Idag återhämtar vi inte oss på samma sätt som vi gjorde förr. Våra raster, ordentlig sömn, vila under dagen. Men främst respekterar vi inte vår hjärnas dagliga återhämtning.

Text & Bild: Wordsofempa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Författare: wordsofempa

Skriver texter. På svenska, danska och engelska.

Lämna en kommentar