Putsa fönster som proffs – 5 tips!

Jag är en amatör som tillbringar näsan vänd mot 18 fönster två gånger per år, höst och vår. Det blir sammanlagt 72 fönstersidor då även glaset emellan putsas. Varje gång blir jag utmattad och slutresultatet påminner mig att jag borde ha ”anlitat ett proffs.” Mina fönster avslöjar verkligen mig i efterhand.

Flera privatpersoner anser att tiden är otillräcklig och att fint resultat är svårt att uppnå. Till skillnad från mig anlitar många proffs, som tar utmaningen med en svepandes hand på några sekunder åt varje fönster.

– En duktig fönsterputsare blir proffs efter tre år. Arbetet utförs väldigt fort, i genomsnitt fem gånger snabbare än för den oerfarne, säger Michael Nyberg, Vd för Candeo Städservice AB. Han är ett proffs med 30 års erfarenhet inom fönsterputsning och han lägger vikt på att bra redskap behövs.

 

Härmed får vi 5 professionella tips:

20160417_112307 (2)
Tips till rena fönster

1; En effektivare, men något dyrare fönsterskrapa.
2; Ett putsredskap med mikrofiberpäls.
3; En hink med den bästa blandning av vatten och Yes diskmedel. Doseras så att det löddras.
4; Utförandet är viktigt för bästa resultatet. Vinkla skrapan när den dras, försiktigt lyfta handen så att handleden och armen utför slalom, så skrapan följer följsamt med en vinkel nedåt och undviker efterlämnade ränder.
5; Microfiberpälsen blir smutsigare vid användning på utvändiga fönster. Rådet är att skölja den under rinnande vatten vid behov.

Smutsiga fönster är som fula skor

– Det är idag stor efterfrågan på duktiga fönsterputsare och behovet är störst mellan mars och midsommar samt från augusti till jul, fortsätter Michael Nyberg.
Han tillägger: ”Det kommer alltid finnas fönster. Fönster som skapar en trivsam inomhusmiljö med sitt ljusinsläpp. Det är fasadfönster och fönsterväggar inomhus. Stora fönster har blivit vanligt idag och behovet finns att professionella utför arbetet för att det ska bli ett bra intryck.”

Michael poängterar: ”Är det rent inomhus och smutsiga fönster, går det inte riktigt hand i hand. Det är som att ha en fin kostym eller klänning ihop med fula eller smutsiga skor.”

Rekommendationen att putsa fönster utvändigt är 3- 4 gånger per år, därav 1 gång mellan ett fyrsidigt glas och 1 gång inomhus.” Det fick mig att andas ut. Arbetet skulle genast bli lättare för mig om jag fortfarande envisades att utföra uppdraget själv.

Orsaken till smutsen

Många tror att fönster blir smutsiga av regn, så är inte fallet. Fönster blir smutsiga av blåsten. Blåser det mycket där du bor? Är det träd eller öppna fält i närheten, kanske i stan med mycket avgaser? Det är anledningar till att våra fönster blir smutsigare snabbare. Även fönster som sitter längst ner i en byggnad dra till sig mer smuts än övriga fönster som befinner sig högre upp.

En ny putsteknik

En ny teknik är på uppgång inom fönsterputsning upplyser Michael mig, den så kallade ”rena vatten tekniken” eller som på engelska heter ”Pure water system.” Ett destillerat, filtrerat och smaklöst vatten utan näringsämnen som binder smutsen på fönstret. Tekniken ska endast användas utvändigt där fönster befinner sig högre upp och stege samt skylift kan undvikas. Det sprutas på själva fönstret och självtorkar utan att efterlämna sig ränder.

Bild & Text: Wordsofempa

Annonser

Författare: wordsofempa

Skriver texter. På svenska, danska och engelska.

3 reaktioner till “Putsa fönster som proffs – 5 tips!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s